‘What The App’

Ritzo Ten Cate wil zoveel mogelijk leerlingen mee laten doen aan zijn initiatief ‘What The App.’ Een lesprogramma waarin jongeren gezamelijk hun relatie met smartphones onder de loep nemen.

Ritzo: ”Appen en iets anders doen gaat echt niet samen! Met de ondersteuning van #IkrijvoorNL wil ik voor mijn lesprogramma ‘What The App’ nog meer werkvormen ontwikkelen en delen met de rest van Nederland. Zo creatief en pragmatisch dat iedereen er mee aan de slag wil. Leerlingen, docenten en wie ook maar wil bijdragen aan minder ongelukken in het verkeer.”

What the App – is een uitnodiging aan leerlingen om zelf fotografisch onderzoek te doen naar onze relatie met smartphones. Door samen in gesprek te gaan en zo een golf van bewustzijn en verandering op gang te brengen. Het onderzoek ronden we doorgaans af met een presentatie-avond, expositie of brainstorm over hoe je je relatie met smartphones zelf én samen beter kunt maken. En iedereen doet mee! Van brugpieper tot voorzitter College van Bestuur. Dat leidt tot leerlingen die (structureel) teruggaan naar een Nokia, thuis afspraken maken over gebruik en scholen die serieus overwegen om de Magister-schooladmin-app weer af te schaffen.

Het What the App / App-Lekker-Fiets-Parcours, om fietsers zelf te laten ervaren of appen en fietsen samengaat. Met attributen die in elke gymzaal beschikbaar zijn (en OK, wat dozen). Een voorbeeld van zo’n parcours bekijk je hier. Dit is spontaan ontstaan op een VMBO-school, omdat de docenten vonden dat hun leerlingen de afleiding ook echt moesten ervaren. En dat werkt!